زن سرپرست خانواری که برای 78 نفر در شهر کوهستانی یاسوج شغل ایجاد کرده می گوید در صورتی که حمایت شود، می تواند 200 نفر دیگر را مشغول به کار کند و محصولات با کیفیت صادر کند.
به گزارش عصر تشکل،ایرنا نوشت:در مراسم تقدیر از کارگر نمونه کشوری سال ۹۸ به عنوان مدیر زن سرپرست خانوار معرفی شد، زن جوان و آرامی بود که حتی خطاب کردن وی به این عنوان نیز تغییری در چهره او به وجود نیاورد. از فرصت کوتاهی که برای گفت و گو با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نصیبش شده بود، استفاده کرد و نامهای به وی داد و گفت «لطفا از ما حمایت کنید».
طی جلسه حواسم به این مدیر کارآفرین بود و واژهها را با خودم مرور میکردم: زن سرپرست خانوار، کسی است که به دلایل متعدد از جمله فوت همسر، متارکه، طلاق، از کارافتادگی همسر، مفقود الاثر بودن همسر و موارد دیگر سرپرستی خانواده را برعهده میگیرد آن هم در شرایطی که این کار از عهده برخی مردان خارج است.
برای آشنایی بیشتر و جواب سوالهایی که ذهنم را درگیر کرده بود به سراغ این کارگر و کارآفرین نمونه رفتم تا در جریان چند و چون فعالیتهایش قرار بگیرم.
وی خود را «فریده پیشوا» از شهر یاسوج معرفی کرد و گفت: سی سال سن دارم و سال ۱۳۹۲ چون کسی را نداشتم که از من و پسرم حمایت کند، تحت پوشش بهزیستی بودم.
این کارگر نمونه گفت: در همان سالها خیلی دوست داشتم ادامه تحصیل بدهم اما درآمدی نداشتم و برای همین تصمیم گرفتم در کلاسهای صنایع دستی همچون آموزشی گلیم و فرش بافی که تا حدی با آن آشنا بودم، شرکت کنم.
وی ادامه داد: زنان سرپرست خانوار بسیاری در اطرافم بودند که برای تأمین هزینه خانواده خود با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکردند و آسیبهای بسیاری متوجه آنها بود، بنابراین تصمیم گرفتم که گروه پنج نفری تشکیل بدهم و محصولات تولیدی آنها را در بازار بفروشم.
پیشوا گفت: برای بازاریابی فروش صنایع دستی به اداره های مختلفی سرزدم و خیلی زود توانستم از آنها سفارش بگیرم و به مرور زمان گروهمان به ۱۸ نفر رسید و طرح گروه به عنوان طرح نمونه کشوری بهزیستی انتخاب شد.
وی افزود: طی چند ماه اعضای گروه به ۲۸ نفر رسید و در کنار آن مواد اولیه مورد نیاز کار ۵۰ زن روستایی را نیز فراهم میکردم تا بتوانند مخارج زندگی خود را تأمین کنند.
این کارآفرین نمونه کشوری گفت: هم اکنون دانشجوی حقوق کارشناسی ارشد هستم و تصمیم دارم هر دو کار وکالت و کارآفرینی را با هم ادامه دهم و حتی اگر روزی موفق هم شدم درآمد حاصل از رشته تحصیلی خود را در بحث کارآفرینی صرف کنم.
وقتی از وی درباره معدلش در دانشگاه می پرسم با شور خاصی میگوید: من با وجود پسر ۱۵ ساله و کارهای متفرقهای که انجام میدهم، معدلم در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد بالای ۱۹ بود و اجازه ندادم مشغله کاری خللی در درس خواندن من ایجاد کند.
پیشوا تاکید کرد: وقتی در انجام کاری مصمم باشی و هدف زندگی خود را انتخاب کنی هیچ مانعی نمیتواند تو را از رسیدن به آمال و آرزوهایت بازدارد و من هم در این سالها همواره برای رسیدن به اهدافم مبارزه کردم.
وی ادامه داد: در این مدت با پشتکار بسیار توانستم برای اعضای گروه وام بگیرم و علاوه براینکه مواد اولیه مورد نیاز آنها را تهیه میکنم در شهر غرفه دائمی برای فروش محصولات راه اندازی کنم.
این مدیر کارآفرین برتر کشوری تصریح کرد: من از نزدیک مشکلات زنان سرپرست خانوار را لمس کردم و آسیبهایی که ممکن است به آنها وارد شود، باخبر هستم و می بینم بسیاری از این خانوادهها با یارانه نقدی که دولت به حساب آنها واریز میکند گذران زندگی میکنند.
پیشوا گفت: در تماسی که با بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) دارم، اعلام کردم که حاضرم به زنانی که مایل باشند کمک کنم و حتی اگر مسئولان با من همکاری کنند میتوانم در آینده برای ۲۰۰ زن سرپرست خانوار شغل ایجاد کنم.
این کارگر نمونه درباره حمایتهای مسئولان بعد از انتخاب وی به عنوان مدیرکارآفرین نمونه، گفت: طی چند ماه گذشته از دفتر رئیس جمهوری با من تماس گرفتند و گفتند که نامهام در حال بررسی است و از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز موافقت کردند که تسهیلات با کارمزد ۶ درصد پرداخت کنند اما من قبول نکردم.
وی تاکید کرد: تمام آرزویم این است که روزی کارم را گسترش دهم و بتوانم زنان بسیاری را به عضویت گروه دربیاورم و در کنار آن با افزایش کیفیت محصولات خود زمینه صادرات آنها را فراهم کنم.
براساس آخرین آمار سازمان ثبت احوال کشور از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ تعداد یک میلیون و ۴۲۰ هزار و ۷۰۹ خانوار به خانوارهای زن سرپرست کشور اضافه شده، همچنین در این دوره زمانی ۷۶۸ هزار و ۲۷ زن به زنانی که به تنهایی زندگی میکنند اضافه شده است.
برابر این آمار در سال ۱۳۹۵ سهم خانوارهای زن سرپرست خانوار از کل خانوارهای کشور ۱۲.۷ درصد بود. علاوه بر آن ۴۴.۴ درصد از زنان سرپرست خانوار را زنان تنها به خود اختصاص دادند.