طبق آمار اعلام شده از سوی انجمن اهدای عضو ایرانیان در نشست با رسانه ها در سال ۹۶ تنها ۹۲۶ نفر بیمار مرگ مغزی اقدام به اهدای اعضای خود برای نجات جان سایر بیماران نیازمند کردند.
به گزارش خبرنگار عصر تشکل، نشست تخصصی «رسانه و فرهنگ اهدای عضو روز سه شنبه با حضور دکتر کتایون نجفی زاده مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان، ثریا قاسمی عضو هیات امنای این انجمن، دکتر امید قبادی نایب رییس هیات مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان، دکتر ساناز دهقان رییس بخش پیوند عضو وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دکتر حمید ضیایی پرور مدیر کل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه برگزار شد.
در این نشست که با حضور اصحاب رسانه و خبرنگاران حوزه اجتماعی برگزار شد، راهکار ها و جایگاه ایران در ساختار امر اهدای عضو بررسی و چالش های این فعل خدا پسندانه تشریح شد.
در آغاز این نشست دکتر نجفی زاده مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به آمار اهدای عضو در جهان گفت: کشور اسپانیا اکنون ۲۶ سال است که مقام اول اهدای عضو در جهان را دارد و مردم این کشور به همان میزانی که با مقوله فوتبال در کشورشان آشنایی دارند با موضوع اهدای عضو و مرگ مغزی نیست آشنا هستند.
وی تصریح کرد: به اعتقاد مرگ مغزی برای انسان ها یک موهبت است چرا که با این نوع مرگ می توان به سایر انسان ها زندگی بخشید. این در حالی است که برخی اعتقاد دارند ما در مقوله اهدای عضو در مورد مرگ مصحبت می کنیم اما اینطور نیست و ما تماما در خصوص تبدیل مرگ به زندگی حرف می زنیم. باید توجه داشت که هر انسان مرگ مغزی می تواند ۸ عضو خود را اهدا کرده و به ۸ انسان جانی دوباره ببخشد.
دکتر نجفی زاده خاطر نشان کرد: موضوع اهدای عضو عملیاتی نیست که بتوان آن را در بدنه دولت جا انداخت به همین خاطر است که انجمن ها و تشکل ها باید در راستای آن فعالیت داشته باشند. همچنین که رخداد مرگ مغزی نیست طبق تحقیقات ما از جمله اتفاقاتی است که در میان خانواده های طبقه متوسط و گاها ضعیف شکل می گیرد. زیرا فردی که سوار بر خودروی گران قیمت است کمتر در معرض مرگ مغزی وجود دارد و بیشتر قشر متوسط که در معرض تصادفات و رخدادهای حاصل از رعایت نکردن موارد ایمنی هستند با مرگ مغزی مواجه می شوند. در نتیجه نیاز است تا با آگاهی رسانی مطبوعات بتوانیم اطلاعات این قشر را در خصوص مرگ مغزی در جامعه افزایش دهیم.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان افزود: جامعه ما باید بداند که تا امروز یک مورد هم بیمار مرگ مغزی وجود نداشته که بتواند به زندگی بازگردد، در نتیجه خانواده ها باید در کمترین زمان تصمیم برای اهدای عضو را بگیرند تا اندامی با کیفیت تر برای اهدا به سایر دریافت کنندگان عضو که در صف انتظار هستند تخصیص یابد.
در ادامه این نشست ثریا قاسمی هنرمند پیشکسوت کشورمان که در هیات امنای انجمن اهدای عضو ایرانیان نیز حضور دارد با اشاره به فعالیت های این انجمن گفت: هر بار که صحبت های دوستانم در خصوص اهدای عضو را در برنامه های این چنینی گوش می دهم در وجود تک تک انسان ها سفر می کنم. در سلول هایشان در سفر می کنم و به طبیعت انسان می اندیشم. من اکنون به عنوان یک فرد از جامعه اینجا هستم و یقین دارم صحبت هایی که گفته شد تنها برای آگاهی بخشی و درک بیشتر جامعه از موضوع اهدای عضو است.
وی تصریح کرد: من نصیحتی ندارم که در خصوص اهدای عضو به شما بگویم تنها می خواهم بدانید که همین چند روز پیش یدالله صمدی از همکاران صادق و سالم من که کارگردان سینما و تلویزیون بود به دلیل عدم دریافت عضو جان باخت. او در آرزوی ساخت یک فیلم سینمایی موزیکال بود که برای دریافت مجوز و کارهای اداری آن نیز تلاش زیادی کرد اما متاسفانه به دلیل بیماری کبد و عدم پیوند به موقع دستش از این دنیا کوتاه شد.
این هنرمند پیشکسوت کشورمان در ادامه افزود: من از تمامی شما اهالی رسانه درخواست دارم تا موضوع اهدای عضو را در خانواده ها و رسانه های تان مطرح کنید و با آنان صحبت کنید. چرا که ما نسبت به این موضوع آگاه نیستیم و البته که در کل جهان آگاهی نسبت به موضوع اهدای عضو پایین است. ما بسیار از این مقوله دور هستیم و می توانم بگویم از آن هیچ نمی دانیم.
قاسمی با اشاره به نقش جوانان و طرح این موضوع در خانواده هایشان گفت: جوانان باید اطلاع رسانی و تفهیم این موضوع را از خانواده هایشان آغاز کنند. البته که ما در برخی موضوعات دیگر نظیر تجهیزات بیمارستانی در خصوص اهدای عضو و همچنین رسیدگی های پس از عمل پیوند به بیماران کاستی های بسیاری داریم که باید در راستای آن اقدامات مثبت صورت گیرد.
پس از این صحبت ها دکتر امید قربانی نایب رییس هیات مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به آمار مرگ مغزی در کشورمان گفت: ما در سال ۵ تا ۸ هزار نفر بیمار مرگ مغزی داریم که تنها نیمی از آنان قابلیت اهدای عضو دارند. همانطور که می دانید تنها یک درصد مرگ های طبیعی بر اثر مرگ مغزی و ۹۹ درصد بر اثر مرگ قلبی و سایر عوامل است در نتیجه موردهای مناسب برای اهدای عضو بسیار کم است. به طوری که از تعداد ۲۵ هزار بیمار در انتظار دریافت عضو در سال گذشته تنها ۹۲۶ نفر اهدا کننده عضو داشتیم.
وی اضافه کرد: ما در سال گذشته ۶ هزار ارگان سالم از افراد مرگ مغزی را زیر خاک کردیم چرا چون فرهنگ اهدای عضو را نمی شناختیم. در اثر این رخداد از سوی دیگر ۱۷ کودک زیر ۱۲ سال را به دلیل نرسیدن عضو از دست دادیم. باید بدانید که ما از نظر تجهیزات پزشکی و تبحر پزشکان برای انجام عمل پیوند در رتبه خوبی قرار داریم به طوری که در یک بیمارستان شهر شیراز ۷۰۰ عمل پیوند کبد انجام شده که این در نوع خود بسیار عدد خوبی است.
دکتر قبادی خاطر نشان کرد:ما تنها کشور در میان کشورهای مسلمان هستیم که از نظر شرعی هیچ مشکلی با موضوع اهدای عضو نداریم و در سال ۱۳۷۰ نیز مقام معظم رهبری فتوای آزاد بودن اهدای عضو را نیز صادر کردند در نتیجه مسیر برای فرهنگ سازی و تقویت این امر خدا پسندانه در کشورمان بسیار هموار است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «عصر تشکل» در مورد تشریح مهمترین مشکل کنونی جامعه ما در خصوص مقاومت افراد برای دریافت کارت اهدای عضو گفت: مهمترین مشکل عدم شناخت جامعه از مرگ مغزی به عنوان نوعی از مرگ است که تا امروز در میان خانواده ها جا نیافتاده است. خانواده ها باید بدانند که بیمار مرگ مغزی با وجود داشتن برخی از علایم حیاتی دیگر به زندگی باز نخواهد گشت و هرچه سریعتر نیاز است تا اقدامات برای اهدای اعضای وی انجام شود تا در مقابل بتوان به حداقل ۳ فرد دیگر زندگی دوباره بخشید.
در پایان این نشست دکتر حمید ضیایی پرور مدیر کل دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ضمن ارایه برخی نظرات در خصوص موضوع پیوند عضو و فعالیت های صورت گرفته، قول مساعد برگزاری نشست های دیگری با موضوع اهدای عضو و با حضور مدیران بالا رتبه دولتی را داد.